Als niemand in de (semi)publieke sector meer dan een minister mag verdienen, dan zullen 4000 tot 5000 mensen loon moeten inleveren.

Dat zegt minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken woensdag in NRC Handelsblad. Het gaat om “grove schatting”, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Nieuwe wet door Eerste Kamer

Dinsdag stemde de Eerste Kamer in met de Wet normering topinkomens, waardoor leidinggevenden die betaald worden met gemeenschapsgeld niet meer dan 130 procent van een ministerssalaris mogen verdienen.

Die balkenendenorm wordt per 1 januari van kracht. Daardoor zullen 700 mensen minder geld op hun loonstrookje zien. Met een overgangsregime zullen de getroffen leidinggevenden dan over zeven jaar op de balkenendenorm zitten.

Overleg met sectoren

De nieuwe coalitie wil de topsalarissen verder terugbrengen en niet alleen maar van topbestuurders. De regering wil dat straks geen enkele werknemer bij een (semi)publieke instelling met meer dan het inkomen van een minister (iets meer dan 187.000 euro) naar huis gaat.

De regel gaat dan gelden voor bijvoorbeeld medisch specialisten of mensen werkzaam bij de publieke omroep, verduidelijkt Plasterk. Ook wil hij dat de ontslagvergoeding op de schop gaat.

Het is nog niet duidelijk wanneer het wetsvoorstel voor de nieuwe norm van de topsalarissen het licht ziet. Dit moet zorgvuldig gebeuren en er zal het nodige overleg met sectoren aan voorafgaan, laat de woordvoerder weten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl